Print deze pagina

Cichliden vanaf €2,95

De cichliden (wetenschappelijke benaming Cichlidae) zijn vissen die behoren tot de familie der baarsachtigen. Cichliden zijn tropische en subtropische zoetwatervissen die tegenkomen in Afrika, Zuid-, Midden- en Noord-Amerika. In Azië en Australië vinden we ook cichliden maar dat betreft ontsnapte exemplaren die grote populaties hebben gevormd. In totaal kennen we meer dan 2000 soorten cichliden.

Waarom zijn cichliden zo bijzonder

Er zijn een aantal redenen die cichliden bijzonder maken en die de reden vormen voor hun enorme populariteit onder aquarium liefhebbers.

Er zin enorm veel variëteiten met een uiteenlopend kleur- en vormpalet. Daarvan zijn dan ook nog eens heel bijzondere kweekvormen te verkrijgen
Het zijn intelligente dieren die al snel hun verzorger leren herkennen
Het zijn sterke vissen die soms redelijk oud kunnen worden
Ze hebben heel diverse kweek en broed technieken. De nakweek en het gedrag dat de cichliden hierbij ten toon spreiden is fascinerend.

Cichliden in het aquarium

Cichliden zijn over het algemeen vissen voor het speciaal aquarium. Het speciaal aquarium is een aquarium wat zich richt op vissen- en plantensoorten uit een bepaald gebied en vaak slechts één soort vissen bevat. De meeste baarsachtigen zijn roofvissen en dat gaat nu eenmaal niet altijd samen met ander vissen. Ook hebben ze de neiging om de bodem om te woelen en planten te vernielen. Natuurlijk zijn hier uitzonderingen op.

Bijna alle cichliden hebben behoefte aan een groot aquarium, alhoewel er enkele kleine soorten bestaan en een goed filtersysteem vanwege hun voedingspatroon.
Voedsel van cichliden

De meeste cichlide zijn carnivoren ofwel vleeseters. In het wild voeden zij zich voornamelijk met vissen, schaaldieren en allerlei waterinsecten en hun larven. In het aquarium is het belangrijk om het voedsel goed af te wisselen. Daarbij kun je denken

    Rode muggenlarven
    Vliegen en maden
    Krekels
    Motten en mottenlarven
    Slakken
    Meelwormen (niet te vaak)
    Aasgarnalen
    Visjes
    Artemia of pekelkreeftjes
    Watervlooien
    Speciaalvoer zoals Cichlid Sticks van Sera of Tetra

Lees 2617 keer